• Ανδ. Παπανδρέου 35 - Γλυφάδα

Διπλά δοντάκια σε παιδιά: Γιατί κάποια παιδιά έχουν δύο σειρές δοντιών;

Κανονικά, η άφιξη των δεύτερων δοντιών εμφανίζεται στην ηλικία περίπου των έξι ετών, και χρειάζονται λίγους μήνες για την ολοκλήρωσή τους.

Με εξαίρεση τα δόντια μεγαλύτερης ηλικίας, τα λεγόμενα δευτερογενή δόντια τα οποία έρχονται σε ηλικία περίπου 12 ετών.

Η εμφάνιση των δοντιών μπορεί να είναι μεταβλητή, με τα κορίτσια να βγάζουν τα δόντια αυτά, νωρίτερα από τα αγόρια.
Κυρίως τα δόντια του μωρού χαλαρώνουν και εξέρχονται επειδή τα μόνιμα δόντια που συνήθως αναπτύσσονται ακριβώς κάτω από αυτά συρρικνώνουν τη ρίζα του δοντιού του μωρού, κάνοντας έτσι το δόντι του μωρού "χωρίς ρίζες" ώστε κατ’ επέκταση να γίνεται αρκετά χαλαρό και να πέφτει κάτω.

Αλλά μερικές φορές τα πράγματα πάνε λίγο στραβά για τα παιδιά των οποίων τα μόνιμα δόντια αναπτύσσονται και είναι έτοιμα να κάνουν τη εμφάνισή τους αλλά τα πρώτα δόντια τους είναι ακόμα στη θέση τους.

Διπλή σειρά δοντιών - Ένα κοινό φαινόμενο

Στην πραγματικότητα αυτό το περιστατικό είναι πολύ συνηθισμένο και συμβαίνει εάν το μόνιμο δόντι δεν αναπτύσσεται απευθείας κάτω από το δόντι του μωρού. Επειδή τα δύο δόντια δεν ευθυγραμμίζονται στην υποδοχή, το δόντι αντικατάστασης δεν μπορεί να σπρώξει εκείνο που πρέπει να αντικαταστήσει.

Στη συνέχεια παίρνει την ευκολότερη διαδρομή και μεγαλώνει πίσω από τα πρώτα δόντια του μωρού, προκαλώντας τη διάλυση της ρίζας των παιδικών δοντιών του μωρού να διαρκέσει περισσότερο και το παιδί έτσι έρχεται να βρίσκεται με δύο σειρές δοντιών.

Διπλά δόντια - Ένα προσωρινό πρόβλημα

Συχνά την εμφάνιση διπλών δοντιών την βλέπουμε στα κάτω μπροστινά δόντια (κοπτήρες) και στην ηλικία μεταξύ πέντε και επτά, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί και με άλλα δόντια στο στόμα.
Για τα περισσότερα παιδιά, η δεύτερη σειρά δοντιών θα είναι προσωρινή, καθώς το δόντι του μωρού θα πέσει σταδιακά από μόνο του.

Αν, ωστόσο, τα δόντια του μωρού δεν χαλαρώνουν φυσικά, θα συνιστούσαμε πιθανώς την εξαγωγή έτσι ώστε το μόνιμο δόντι να μπορεί να αναπτυχθεί στην σωστή του θέση. Συνήθως αυτή η απόφαση θα γίνει όταν ο μόνιμος κοπτήρας είναι τουλάχιστον μισός και το δόντι του μωρού δεν γίνεται πιο χαλαρό με την πάροδο του χρόνου.

Εάν πρέπει να κάνετε τελικά μια επίσκεψη για να δείτε με τον οδοντίατρό σας εκτενέστερα το πρόβλημα, και ίσως να μπείτε στη διαδικασία εξαγωγής, να ξέρετε ότι δεν πρέπει να αγχωθείτε. Υπό αυτές τις συνθήκες, η αφαίρεση ενός δοντιού είναι γενικά μια ανώδυνη και γρήγορη διαδικασία που τα περισσότερα παιδιά ανέχονται μια χαρά.

Συνιστούμε όλα τα παιδιά να βλέπουν τακτικά τον οδοντίατρό τους ώστε να μπορεί να παρακολουθείται η στοματική τους ανάπτυξη.

Ξεκινώντας τη ζωή με 20 δόντια

Όλα τα παιδιά γεννιούνται με 20 δόντια. Αυτά τα δόντια αρχίζουν συνήθως να φυτρώνουν μέσα από τα ούλα και να σκάνε όταν το παιδί είναι περίπου έξι μηνών.

Παραμένουν στα εκπαιδευτικά χρόνια του παιδιού, αλλά αρχίζουν να πέφτουν καθώς το παιδί αναπτύσσεται με τον πρώτο που βγαίνει να είναι και το πρώτο που θα πέσει.

Καθώς αρχίζουν να πέφτουν, αντικαθίστανται από μόνιμα δόντια που διαπερνούν τα ούλα. Αυτά παραμένουν με το παιδί για το υπόλοιπο της ζωής του.

Τα μόνιμα δόντια είναι πιο κίτρινα από τα βρεφικά δόντια και έχουν μεγαλύτερες ρίζες. Περιλαμβάνουν επίσης κάποια εξογκώματα στην άκρη των μόνιμων δοντιών που τους δίνουν μια οδοντωτή εμφάνιση.

Διαβάστε το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στο MothersBlog.gr

Similar blogs

Dr Manos Clinic

Αρχική

Ο Ορθοδοντικός

Υπηρεσίες

Blog

Επικοινωνία

Στοιχεία επικοινωνίας

Ανδρέα Παπανδρέου 35, 16675 - Γλυφάδα

Ε: dralexmanos@gmail.com

 

Ωράριο Λειτουργίας

Το Οδοντιατρείο λειτουργεί καθημερινά κατόπιν ραντεβού.

Δευτέρα - Παρασκευή: 13.00 - 21.00

Ακολουθήστε μας

© 2024 Dr. Manos Clinic Website Design by DentalMarketing.gr