• Ανδ. Παπανδρέου 35 - Γλυφάδα

Πώς θα καταλάβετε ότι το μωρό σας βγάζει το πρώτο του δοντάκι;

Σε κάποια μωρά μπορεί το πρώτο τους δοντάκι να είναι μια εύκολη υπόθεση, ανώδυνη και ήρεμη. Αυτό όμως δεν συμβαίνει σε όλα τα μωρά!

Πολλά μωρά αντιμετωπίζουν διάφορους βαθμούς δυσφορίας όταν ξεπροβάλλει το πρώτο τους δοντάκι, ανάλογα πάντα με την ανοχή του μωρού στον πόνο και στην πυκνότητα των ούλων του κάθε παιδιού. Το μωρό σας μπορεί να είναι ευερέθιστο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, να έχετε κατανόηση.

Να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να σταματήσετε τη διαδικασία της οδοντοφυΐας, όμως μπορείτε να κάνετε το μωρό σας πιο άνετο στην όλη αυτή κατάσταση.
Το σκάσιμο των δοντιών είναι μια μακρά διαδικασία για ένα μωρό, που διαρκεί περίπου τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί. Η εμφάνιση του πρώτου δοντιού είναι μια στιγμή ορόσημο για το μωρό σας, η οποία αξίζει μια γιορτή και πολλές φωτογραφίες.

Τα περισσότερα μωρά βγάζουν το πρώτο τους δόντι μεταξύ 4 και 7 μηνών, αν και είναι φυσιολογικό για κάποια άλλα να ξεκινήσουν νωρίτερα και μερικά αργότερα. Το πρώτο δόντι που έρχεται είναι συνήθως ένα από τα κάτω μεσαία δόντια. Τα υπόλοιπα έρχονται στη συνέχεια : το άλλο κάτω μεσαίο δόντι, ακολουθεί ένα από τα δυο πάνω κεντρικά δόντια, τέσσερις πλευρικούς κοπτήρες, τέσσερις πίσω γομφίους, τέσσερις κυνόδοντες και τέσσερις πίσω γομφίους. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, το μωρό σας θα πρέπει να έχει και τα 20 δόντια.

Συμπτώματα που μαρτυρούν ότι ένα μωρό βγάζει το πρώτο του δοντάκι

Τα σημάδια ότι το μωρό σας βγάζει το πρώτο του δόντι, συμπεριλαμβάνουν την αύξησης του δαγκώματος, της τριβής των ούλων, της ευερεθιστότητας και της τριβής των αυτιών. Το μωρό σας μπορεί να αναπτύξει ένα εξάνθημα γύρω από το στόμα και το πηγούνι, μειωμένη όρεξη ή ήπια θερμοκρασία. Συνήθως, οι γομφίοι έχουν τα πιο οδυνηρά συμπτώματα επειδή η επιφάνεια του δοντιού είναι μεγάλη και ευρεία.

Μην κατηγορείτε την οδοντοφυΐα για άλλα συμπτώματα του παιδιού σας. Η οδοντοφυΐα δεν προκαλεί συμφόρηση, έμετο, βήχα, διάρροια ή πυρετό πάνω από 38.8. Το μωρό σας μπορεί να έχει μαλακά κόπρανα, αλλά η οδοντοφυΐα δεν θα προκαλέσει διάρροια ή αιματηρά κόπρανα. Ενώ η οδοντοφυΐα μπορεί να προκαλέσει το μωρό σας φαγούρα στα αυτιά του, το τρίψιμο των αυτιών μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει μια λοίμωξη του αυτιού, ειδικά εάν το μωρό σας έχει συμπτώματα κρυώματος. Εάν δεν είστε σίγουροι, καλέστε το γιατρό σας.

Προετοιμάστε το μωρό σας για την επερχόμενη οδοντοφυΐα, τρίβοντας τα ούλα του με το δάχτυλό σας ή ένα κομμάτι γάζας μετά το φαγητό του. Αυτό το βοηθά στην ανακούφιση από την ταλαιπωρία όταν θα αρχίσουν να σκάνε τα δοντάκια. Τα ψυχρά πλαστικά δακτυλίδια οδοντοφυΐας εξυπηρετούν παρόμοιο σκοπό. Μην τα παγώσετε, όμως, επειδή τα κάνει πολύ σκληρά και θα μπορούσαν να βλάψουν τα νέα δόντια. Μερικά μωρά θέλουν να πιπιλίζουν ένα βρεγμένο απορροφητικό ύφασμα. Άλλοι γονείς, δίνουν μεγάλα παγωμένα βερίκοκα ή δαμάσκηνα, με προσοχή πάντα μην πνιγεί το παιδί.

Επίσης μπορείτε να δώσετε στο βρέφος ακεταμινοφαίνη πριν από τον ύπνο για να εξασφαλίσετε έναν καλό ύπνο.

Δείτε το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στο MothersBlog.gr

Similar blogs

Dr Manos Clinic

Αρχική

Ο Ορθοδοντικός

Υπηρεσίες

Blog

Επικοινωνία

Στοιχεία επικοινωνίας

Ανδρέα Παπανδρέου 35, 16675 - Γλυφάδα

Ε: dralexmanos@gmail.com

 

Ωράριο Λειτουργίας

Το Οδοντιατρείο λειτουργεί καθημερινά κατόπιν ραντεβού.

Δευτέρα - Παρασκευή: 13.00 - 21.00

Ακολουθήστε μας

© 2024 Dr. Manos Clinic Website Design by DentalMarketing.gr